Overslaan en naar de inhoud gaan
Best Kittel heeft het DNA genotype CRY1 AGTT

DNA-testen hebben aangetoond dat de zeldzame en gunstige TT-variant van dit nieuw ontdekte gen zeer dominant aanwezig is in deze duivenfamilie.
CRY1 of cryptochroom 1 is een nieuw ontdekt gen dat codeert voor een eiwit in het netvlies van het oog. Dit cryptochroom 1-gen heeft een statistisch significante relatie met wedstrijdprestaties. De interesse in dit gen kwam voort uit studies bij vogels die aantonen dat de perceptie van het aardmagnetisch veld (en dus een deel van het oriëntatievermogen) verband lijkt te houden met eiwitten in het netvlies van het oog. Deze cryptochroom eiwitten zouden door een kwantumfenomeen dienen als een vorm van magnetoreceptor naast functies in het dag-nachtritme en de perceptie van UV-licht.
Er is een variatie gevonden in het intron van dit gen; dit betekent een DNA-sequentie vóór de eigenlijke coderende streng van het gen die te maken heeft met het vertalen van het gen in eiwit. Bij dergelijke mutaties bij mens en dier ziet men vaak een invloed op hoeveel het gen wordt overgeschreven en dus hoeveel van het betreffende eiwit wordt gemaakt - dit wordt 'genexpressie' genoemd. De TT-variant van het gen is statistisch gezien meer aanwezig bij topduiven, voornamelijk AGTT en het zeldzame TTTT-genotype. Het AGAG genotype is het normaal meest voorkomende genotype bij raceduiven.

Dit relatief zeldzame TT-allel is zeer dominant aanwezig in de Best Kittel-familie. ‘Best Kittel’ werd gespeeld door Dehon-Demonceau en won 1e nationale asduif snelheid KBDB na een jaar eerder al 4e nationale asduif snelheid KBDB. Deze duif is eigendom van PIPA Breeding en heeft een immense familie van winnaars op gang gebracht. Best Kittel heeft zelf het AGTT genotype. Ook de gerenommeerde nationale asduiven ‘Junior’, ‘Best Kittel II’ en ‘Daniel’ hebben dit AGTT genotype.

Bovendien bleek het zeldzame TTTT genotype aanwezig te zijn bij 1e Super Asduif Victoria Falls OLR ‘Victory Best Kittel’, de dominante kweekduivin ‘Shakira’, ‘Olympic Shakira’ en ‘Shakira II’ !

 

Shakira was DNA tested CRY1 TTTT

Shakira heeft het DNA genotype CRY1 TTTT

 

 

Ruben Lanckriet